Qui som

Història

L’Associació de Reconstrucció Històrica Romana SEPTIMANI SENIORES neix a Tarragona l’any 2005, amb la finalitat de reconstruir elements de la vida quotidiana de l’antiguitat tardana i apropar-los al gran públic.

Hem triat el nom de Septimani Seniores per tractar-se de la unitat comitatense -unitats mòbils disposades a desplaçar-se on les circumstàncies així o requerissin-, amb base a Hispània.

Sabem d’aquesta unitat per un còdex medieval anomenat La Notitia Dignitatum, còpia d’un d’original romà que no ha arribat pas als nostres dies. El manuscrit conté una àmplia descripció de bases militars i tanmateix els tipus de guarnicions que les ocupaven. A la Notitia Dignitatum n’apareixen també representats, en vius colors, els escuts que hi identificaven a les diverses unitats. D’aquest còdex n’hem pres el nostre escut tant característic i símbol de la nostra unitat.

Als Septimani Seniores comptem amb un equip multidisciplinari entre els quals s’hi troben arqueòlegs, artesans del metall i la fusta, investigadors, experts en tècniques de combat i en general, apassionats de la història.

Investigació

Per mostrar al públic allò que representem, ens basem en diferents elements, a partir d’una exhaustiva recerca científica de les fonts que disposem per a cadascun dels elements a representar, és a dir, el buidatge de bibliografia científica, la consulta de les fonts clàssiques, l’estudi de paral·lels arqueològics recuperats en excavacions arqueològiques i el debat amb d’altres grups de reconstrucció.

Posteriorment a tot això, la següent fase consisteix en la reconstrucció física d’aquests elements. Això comporta la fabricació de les vestimentes, complements, armes i eines de cadascun dels personatges que formen part del nostre discurs explicatiu. Bona part de la fabricació ha anat a càrrec dels mateixos membres de l’associació, mirant sempre d’aplicar les tècniques de fabricació i els materials més propers als originals. Altres elements de més complexitat han sigut adquirits a fabricants especialitzats en el treball de rèpliques arqueològiques, realitzant una tria selectiva dels elements i aprofitant només els més fidels a la realitat.

Un cop finalitzat l’estudi i la reconstrucció dels objectes arribem a la fase més important i emocionant, la divulgació i difusió d’aquests elements al públic, complementat amb explicacions i demostracions que faciliten la seva  comprensió, alhora que el fan més amè i proper.

Participacions i experiència

L’Associació SEPTIMANI SENIORES ha participat en diversos festivals de reconstrucció històrica romana tan a nivell nacional com internacional.
En destaquem les participacions a TarracoViva (Tarragona), Museumpark d’Archeon (Holanda), al Roman festival Museumpark Oientalis de Nijmegen (Països Baixos), al Carnuntum 333. Festival of Late Antiquity (Àustria), al Late Roman Festival de Marle (França), als Journées Gallo-romains de Saint-Romain-en-Gal (França), al Blandae Aeterna de Blanes i al Yacimiento de La Olmeda, Palencia.  

Uneix-te

Ets un apasionat de les recreacions històriques i també vols participar amb nosaltres?

Creus que pots aportar idees, qualitat i un bon treball?

Si es aixì, et volem tenir al nostre equip.

Posa’t en contacte amb nosaltres avui mateix.